مقالات

تعمیر گیربکس کپچر

تعمیر گیربکس کپچر از دغدغه های کسانی است که از این خودرو استفاده می کنند. حتما شما نیز به این قضیه واقف هستید که تعمیر اجزا و قطعات مختلف خودرو چقدر حائز اهمیت می باشد. تعمیر قطعات خودرو علاوه بر این که باید به بهترین نحو انجام شود، باید در زمان مناسب و یا به عبارتی در کوتاه ترین زمان ممکن انجام شود تا در ادامه هزینه های هنگفت دیگری را به جا نگذارد. گیربکس نیز از جمله اجزای بسیار مهم و حیاتی در خودرو می باشد که تعمیر آن را در تعمیرگاه تخصصی کپچر باید در اولویت قرار بگیرد. اگر می خواهید با تعمیر گیربکس و همچنین مطالب دیگری مانند تعمیر گیربکس اتومات کپچر، تعمیر گیربکس کپچر در تهران و … بهتر و هر چه بیشتر آشنا شوید به شما پیشنهاد می شود که در ادامه هم همراه با تعمیرگاه تخصصی رنو بمانید.

تعمیر گیربکس کپچر

پیش از آن که درباره ی تعمیر گیربکس کپچر در تهران و یا تعمیر گیربکس اتومات کپچر صحبت شود بهتر است با گیربکس و چگونگی کارکرد آن بهتر آشنا شوید. گیربکس ها همان طور که اشاره شد یکی از مهم ترین و اصلی ترین بخش های خودرو می باشند. به طوری که نبود آن حرکت خودروی شما را غیر ممکن می کند. نیرو توسط یک مبدل یا تولید کننده نیرو که همان موتور خودرو می باشد، تولید می شود و پس از آن توسط یک انتقال دهنده نیرو که همان گیربکس است، به چرخ های خودرو انتقال داده می شود.

تعمیر گیربکس کپچر در تهران

تعمیر گیربکس کپچر در تهران

در نتیجه این انتقال خودرو کم کم شروع به حرکت می کند. تعمیر گیربکس کپچر نیز به همین دلیل است که اهمیت بالایی دارد و نباید در تعمیر آن غفلت کرد. البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که تعمیر گیربکس با توجه به نوع آن با یکدیگر تفاوت دارد. گیربکس شامل دو نوع دستی و اتوماتیک می باشند که در ادامه به معرفی آن ها پرداخته شده است:

کسب اطلاعات بیشتر: تعویض روغن گیربکس کپچر در تهران

تعمیر تخصصی گیربکس کپچر

گیربکس اتوماتیک: گیربکس های اتوماتیک از سیستم های پیشرفته تری نسبت به گیربکس های دستی تشکیل شده اند. سیستم به کار رفته شده در این نوع از گیربکس ها باعث شده است که گیربکس به طور خودکار تمامی کار ها را مانند تعویض دنده انجام دهد و در نتیجه کار راننده خود به مراتب آسان تر شود. گیربکس های اتوماتیک نیز انواع مختلفی دارند که به آن ها پرداخته شده است

گیربکس های اتوماتیک ای تی: گیربکس های اتوماتیک ای تی پر استفاده ترین نوع گیربکس ها در بازار خودرو سازی ایران می باشند که در انواع مختلفی از ماشین ها از جمله کپچر نیز به کار می رود. مهم ترین ایرادی که به این نوع از گیربکس ها هنگام تعمیر گیربکس کپچر گرفته می شود، شتاب گیری نا مناسب آن ها می باشد. شتاب گیری گیربکس های اتوماتیک ای تی زیاد جالب نیست و دلیل این موضوع هم این است که تعویض دنده در این گیربکس ها کاملا حس می شود.

گیربکس های اتوماتیک سی وی تی: یکی از به روز ترین و بهترین گیربکس های وارد شده به صنعت خودروسازی، گیربکس های اتومات سی وی تی می باشد. این نوع از گیربکس کاملا برعکس گیربکس های دستی می باشد و با توجه به سیستم پیشرفته ای که در آن ها به کار رفته است، تعویض دنده و شتاب گیری در خودرو مشکل خاصی ندارد و به بهترین نحو انجام می شود.

کسب اطلاعات بیشتر: تعویض تسمه تایم کپچر در تهران

تعمیر گیربکس دستی کپچر

گیربکس دستی: دومین مورد از انواع گیربکس ها، مربوط به گیربکس های دستی می شود. گاهی از اوقات پیش می آید که راننده دوست دارد که اختیار تنظیم و تعیین سرعت و تغییر دنده دست خودش باشد و توسط خودش انجام شود. برای این کار گیربکس های دستی گزینه بسیار مناسبی می باشند. گیربکس های دستی خود به دو دسته تقسیم بندی می شوند که از جمله آن ها می توان به گیربکس دستی ترتیبی و گیربکس دستی غیر ترتیبی اشاره نمود.

امروزه گیربکس های دستی به کار رفته شده در خودرو های سواری از نوع غیر ترتیبی می باشد و گیربکس های دستی ترتیبی بیشتر در موتور سیکلت ها به کار گرفته می شوند. استفاده از گیربکس های دستی غیر ترتیبی کار بسیار ساده تر و آسان تری که با توجه این مسئله نیز در خودرو های سواری از آن استفاده شده است. در این نوع از گیربکس ها تعویض دنده به صورت غیر ترتیبی و بدون قانون و یا الگوی خاصی انجام می شود.

به عنوان مثال می توان اشاره کرد که در این گیربکس ها می توان از دنده سه به نده یک پرید. اما در گیربکس های ترتیبی این گونه نمی باشد و تعویض دنده ها باید به ترتیب انجام شود. به طور مثال نمی توان از دنده سه به دنده یک رفت.

تعمیر گیربکس کپچر در تهران

تعمیر گیربکس کپچر در تهران

تعمیر گیربکس اتومات کپچر

تعمیر گیربکس اتومات کپچر از آن جایی که سیستم پیشرفته تر و به روز ترین نسبت به گیربکس های دستی دارد، کار دشواری تری نیز می باشد. برای تعمیر گیربکس کپچر از نوع اتومات بهتر است به سراغ متخصصان و کارشناسان با تجربه و حرفه ای رفته تا از کیفیت تعمیر گیربکس اطمینان لازم را حاصل فرمایید. بهتر است بدانید که تعویض به موقع روغن موتور می تواند به عملکرد هر په بهتر گیربکس کمک کند و از طرفی دیگر آسیب های بسیار کمی به گیربکس وارد شود. هر چه عملکرد گیربکس مناسب تر باشد، هزینه های تعمیر آن نیز پایین تر می آید و برای شما هزینه های سنگین و هنگفتی را در پی نخواهد داشت.

کسب اطلاعات بیشتر: مرکز تعمیر جلوبندی کپچر در تهران

تعمیر گیربکس کپچر در تهران

مطالبی که در طی بحث تعمیر گیربکس و همچنین مطالب دیگری نظیر تعمیر گیربکس اتومات کپچر و تعمیر گیربکس کپچر در تهران ارائه شده است با هدف کمک به شما برای آشنایی بیشتر با گیربکس و تعمیرات لازم بر روی آن عنوان شده است که امیدواریم به اندازه کافی برای شما موثر بوده باشد. اگر به دنبال تعمیر گیربکس در تهران هستید به شما توصیه می شود که به سایت ایران رنو که یکی از بهترین و مجرب ترین مراکز خودرویی در تهران می باشد، مراجعه بفرمایید و از خدمات این مجموعه که همواره آماده خدمت رسانی به شما عزیزان می باشد، بهره مند شوید.

سوالات متداول گیربکس کپچر

آیا روغن گیربکس هم مثل روغن موتور نیاز به تعویض دارد ؟

بلی. روغن گیربکس نیز همانند روغن موتور و سایر روغن‌های مورد استفاده در خودرو برای کیلومتر خاصی تولید و مورد استفاده قرار می گیرد، لذا نیازمند تعویض کامل می باشد. رو غن گیربکس کپچر را می بایست هر 60 هزار کیلومتر با روغن اصلی تعویض کنید.

سرویس‌های دوره‌ای گیربکس در چه زمانی انجام می پذیرد ؟

سرویس‌های دوره‌ای بنا به توصیه کمپانی سازنده وابسته به کارکرد کیلومتر یا زمان باید صورت گیرد. تعویض روغن، فیلتر و سرویس‌ های دوره‌ ای گیربکس به موقع، رانندگی اصولی و آگاهی نسبی از عملکرد گیربکس، نقش مهمی در افزایش طول عمر قطعات گیربکس دارد. لازم به توضیح است زمان توصیه شده برای تعویض روغن و سرویس‌ های دوره‌ ای گیربکس اتوماتیک بین ۲۰۰۰۰ کیلومتر تا ۴۵۰۰۰ کیلومتر میباشد. یکی از عوامل تعیین زمان تعویض روغن و سرویس‌‌های دوره‌‌ای، شرایط رانندگی می‌باشد. برای مثال رانندگی در ترافیک باعث افزایش دمای روغن و کاهش عمر آن می شود. لذا توصیه ما به هموطنان تهرانی تعویض روغن گیربکس بین ۳۰۰۰۰ کیلومتر تا ۲۰۰۰۰ کیلومتر می باشد.

علت تقه زدن گیربکس اتوماتیک چیست ؟

علت اصلی تقه زدن گیربکس اتوماتیک می‌تواند ناشی از ایراد برقی باشد. همچنین میزان نبودن فشار روغن گیربکس که ناشی از ایراد در ساعت می‌باشد، از موارد مهم دیگر است. در بعضی موارد تقه زدن گیربکس اتوماتیک می‌تواند ناشی از خرابی و یا پارگی در دسته موتورهای گیربکس باشد.

گیربکس اتوماتیک چرا زوزه می‌کشد ؟

صدای زوزه گیربکس اتوماتیک معمولا ناشی از صدای فشار روغن و یا خرابی دنده‌ها، مجموعه دنده سیاره‌ای و دنده‌های دیفرانسیل می‌باشد.

علت گاز هرز خوردن گیربکس اتوماتیک چیست ؟

گاز هرز خوردن گیربکس اتوماتیک به علت کمبود روغن، نرسیدن روغن کافی پشت کاسه کلاچ‌ها، فرسودگی و مستهلک شدن صفحه کلاچ‌ها به وجود می‌آید.

خلاص شدن گیربکس اتوماتیک به چه معناست ؟

در خلاص شدن گیربکس موارد زیر دخیل هستند. بریدن دنده اویل پمپ – خراب شدن توربین – هرز شدن پلوس – خالی بودن گیربکس از روغن و یا معیوب شدن چرخ دنده‌های داخل گیربکس

حالت اضطراری گیربکس اتوماتیک در دنده ۳ به چه معنایی می باشد ؟

در زمان خرابی گیربکس اتوماتیک خودرو در یک دنده خاص مثل دنده ۳ ( البته در بعضی خودرو ها تعداد دنده های خودرو بیشتر است نظیر هفت دنده و هشت دنده این عدد متفاوت است) یا حالت اضطراری قرار می‌گیرد تا خودرو به اولین تعمیرگاه گیربکس مراجعه کند.

علت گیر کردن دنده در حالت پارک چیست ؟

گیر کردن دنده در حالت پارک موارد زیر را شامل می‌شود. نبود برق در سیستم پارک یا خالی بود باطری خودرو – خرابی استاپ زیر پدال ترمز – شکستن اهرم تعویض دنده از داخل گیربکس و یا خرابی در سلکتور

لرزش خودرو هنگام حرکت ناشی از چیست ؟

لرزش خودرو علت های زیر را شامل می‌شود: خرابی در دسته موتور – بکسواد کردن (هرز چرخیدن) صفحه کلاچ‌ها – خرابی پلوس

آیا گیربکس‌های هیبرید (هایبرید) هم نیاز به تعویض روغن دارند ؟

بلی. در خودرو‌های نظیر تویوتا پریوس، ۷۵ هزار کیلومتر و در خودروهای نظیر هیوندای سوناتا، ۴۵ هزار کیلومتر تعویض روغن انجام می‌گردد.

1 دیدگاه در “تعمیر گیربکس کپچر

  1. علی گفت:

    خدا قوت خیلی ممنونم از تیم متخصصتون. قبلا به این مجموعه رفتم خیلی از کارشون راضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *